Rundtur i det skotske høylandet

Det er ingen steder i hele Storbritannia hvor du kan oppleve naturen så autentisk som i det skotske høylandet. Her finnes middelalderborger spredt i det grønnkledde landskapet hvor høylandsfe og sau holder landskapet i hevd. 

Turen starter i Glasgow før vi fortsetter opp i høylandet til Fort William. Vi får oppleve sagnomsuste Loch Ness, Isle of Skye, Glenfinnan, Inverness og Aberdeen, før ferden går tilbake til hovedstanden Edinburgh. Her arrangeres The Royal Highland Show, Skottlands største landbruksutstilling. 

PROGRAMMET FOR TUREN

PROGRAMMET FOR TUREN

Mandag 16. juni

Oslo – Edinburgh - Glasgow             

Kl 11.20      Avreise fra Oslo til Edinburgh med Norwegian. Ankomst kl 12.10 lokal tid.

Fra Edinburgh går turen rett vestover, kun en time å kjøre, til Glasgow, Skottlands største by. Innsjekking på hotellet etterfulgt av sightseeing.

 

Tirsdag 17. juni

Glasgow – Luss - Fort William

Vi forlater Glasgow og starter vår ferd nordover og ut på landsbygda i det skotske høylandet. Langs Lock Lomond, Storbritannias største innsjø, stopper vi i den vakre og pittoreske landsbyen Luss. Deretter går turen til Inveraray slottet på Skottlands vestkyst. Slottet har vakre interiører fra 1700-tallet, og er fullt av våpen, portretter og annen kunst. På ettermiddagen fortsetter vi gjennom den spektakulære Glencoe dalen, omgitt av ville og høye fjell, før vi kommer til Fort William, den nest største byen i The Highlands. Innsjekking på hotellet i Fort Williams hvor vi skal bo i 2 døgn.

 

Onsdag 18. juni

Fort William - Isle of Sky – Glennfinnan – Fort William

Dagsturen går ut til Isle of Sky, denne halvøya som strekker seg ut fra det fjell- og åskledde landskapet lengst nord på Hebridene. Første stopp på veien er Eilean Donan Castle, grunnlagt på 1200 tallet og beliggende på en liten øy i sjøen. Deretter fortsetter turen til Portree, den vakre lille landsbyen på østkysten av Isle of Sky. Omgitt av grønnkledde åser og en nydelig havn, er landsbyen et yndet sted for fotografer. På vei tilbake til Fort William tar vi båt fra Armadale til Mallaig. Så følger vi toglinjen mot Fort William, kjent som verdens mest kjente, til vi kommer til Glenfinnan med sin viaduct som mange kjenner igjen fra Harry Potter filmene. Kanskje får vi se et av damptogene som går her. Deretter fortsetter ferden tilbake til hotellet og tid på egenhånd.  

 

Torsdag 19. juni

Fort William – Foulis - Inverness

Vi forlater Fort William og fortsetter turen nordover langs den verdensberømte innsjøen Loch Ness med det sagnomsuste monsteret Nessie. Det heter seg at det alltid har bodd et monster i denne innsjøen, noe som fører til at turister fra hele verden kommer til Loch Ness hvert år. Vi passerer også Urquhart Castle, et av Skottlands største borgruiner. I kampene for uavhengighet mellom engelskmenn og skotter i middelalderen var kampene om denne borgen svært viktig. Vi besøker byen Inverness, den største i høylandet. Her stopper vi noen timer for shopping og avslapping. Så går turen en liten halvtime nordover for Inverness til Foulis Castle. Her besøker vi et gårdsbruk med over 1000 hektar landareal hvor halvparten er kornproduksjon og halvparten er produktiv skog. Etter besøket her går turen til Inverness, den største byen i høylandet. Innsjekking på hotellet og tid på egenhånd. 

 

Fredag 20. juni

Inverness – Cullen – Portsoy - Aberdeen

Vi forlater fjellene i høylandet og kjører nordover, ut til kysten i Aberdeenshire hvor det rene elvevannet fra floden Spey har dannet grunnlaget for whiskyproduksjon i hundrevis av år. Her ligger destilleriene på rekke og rad og vi besøker et av dem. Vi får omvisning i produksjonen og prøvesmaker de edle dråpene. Deretter fortsetter vi langs Moraykysten i Aberdeenshire og nyter den flotte havutsikten inntil vi kommer til den historiske lille fiskerlandsbyen Cullen, kjent for den fine stranda, sin viaduct og ikke minst suppen Cullen Skink. Her nyter vi den fantastisk utsikt over Cullenbukta mens vi spiser denne kjente skotske suppen. Så fortsetter turen langs kysten til Portsoy, før vi retter nesen mot Aberdeen. Vi stopper ved et gårdsbruk som driver med melkeproduksjon. I tillegg til å ha gårdsutsalg av melk på gården produserer de sin egen iskrem. Sen ettermiddag ankommer vi Aberdeen, Skottlands tredje største by. Innsjekking på hotellet og kvelden til fri disposisjon.

 

Lørdag 21. juni

Aberdeen – St Andrew - Edinburgh

Vi forlater Aberdeen og fortsetter langs kysten sørover mot Edinburgh. Turen dit tar i underkant av 3 timer. Vi stopper i St Andrew, den vakre lille byen med sitt spektakulære landskap på østsiden av Fife. Byen har Skottlands eldste universitet og er kjent internasjonalt for sine syv golfbaner i verdensklassen. Lunsj og tid på egenhånd i St Andrew før vi fortsetter til Edinburgh. Rundtur i buss hovedstaden før innsjekking på hotellet. Resten av dagen til fri disposisjon.

Søndag 22. juni

Edinburgh

Dagen brukes på egenhånd i byen, eller besøk på The Royal Highland Show, det skotske landbrukets viktigste møteplass som hvert år samler mer enn 160 000 besøkende. Se www.royalhighlandshow.org  Felles buss til utstillingen. Individuell retur.

TILLEGGSARRANGEMENT

The Spirit of Scotland Show

En uforglemmelig aften med skotsk musikk, sang, dans, mat og kultur. Vi nyter en 4 retters middag mens vi bivåner showet. Se https://spiritofscotlandshow.co.uk

Pris kr 1100,- pr person

 

Mandag 23. juni

Edinburgh - Oslo

Kl 13.00     Avreise med Norwegian direkte til Oslo. Ankomst kl 15.45.

Verdt å vite på reise til Skottland

Last ned appen Reiseklar fra UD i google app store og vær informert om aktuelle reiseråd i landet du skal reise til.

Reiseforsikring: Vi anbefaler alle våre reisende å tegne helårs reiseforsikring. En helårs forsikring bør dekke alle utgifter i forbindelse med avbestillingsforsikring, skader, ulykker, sykdom, hjemtransport og dødsfall.

Reiseregistrering: registrer deg på www.reiseregistrering.no. Dersom det skjer en alvorlig hendelse, har Utenriksdepartementet mulighet til å sende deg informasjon på SMS eller e-post.

Pass:  Storbritannia er ikke medlem av Schengen og gyldig pass må medbringes på reise. Passet må være gyldig under hele perioden mens du er i Storbritannia. På grunn av Brexit er det kun norske borgere med gyldig oppholdstillatelse i Storbritannia som kan bruke nasjonalt ID-kort for innreise.

Krav om digital innreisetillatelse til Storbritannia (ETA) for norske statsborgere trer i kraft 2. april 2025.

Det betyr at alle norske borgere må søke før innreise dersom de skal til Storbritannia fra og med denne datoen.   Merk at dette også gjelder for transitt gjennom Storbritannia dersom man forlater transit-området på flyplassen.  

Norske borgere kan søke om innreisetillatelse fra og med 5. mars 2025. Søknaden gjøres digitalt. Enten via nettsiden til britiske myndigheter (gov.uk), eller en app utviklet av britiske myndigheter.

Spørsmål om ETA kan rettes til den britiske ambassaden i Oslo eller kontakt Reisegleder for bistand.

Europeisk helsetrygdekort: Hvis du reiser som turist til Storbritannia, kan du ikke benytte Europeisk helsetrygdkort der. En avtale mellom Norge og Storbritannia sikrer likevel dekning av utgifter til nødvendig helsehjelp under midlertidig opphold. Dette gjelder deg som er norsk eller britisk statsborger og bosatt i Norge. For å få dekket helsehjelpen må du vise frem passet ditt på behandlingsstedet. Du kan ikke søke Helfo om få refundert helseutgifter i etterkant.

Bagasje: Det er kun lov å ha med små mengder flytende væske i håndbagasjen. Maks størrelse pr beholder er 100 ml. Alle beholdere må pakkes i en gjennomsiktig, lukkbar pose som du mottar ved sikkerhetskontrollen. 1 kolli innsjekket bagasje a maks 20 kg er inkludert i prisen samt 1 kolli håndbagasje a 10 kg.  

Språk: Engelsk og gælisk

Tidssone: I vinterhalvåret ligger Storbritannia 1 time etter Norge i tid.  

Valuta: I Skottland betaler du med Britiska pund, GBP.

Kredittkort:  Kredittkort som betalingsmiddel er like utbredt i Skottland som i Norge, også på puber. De vanligste kredittkortene er VISA, Mastercard, Eurocard.

Om du trenger pund kan dette tas ut i minibanker (Cash point) i Edinburgh, men er ikke så tilgjengelig på landsbygda. Engelsk pund godtas på lik linje som skotske pund, men skotske pund godtas ikke i resten av England. Skotske pund kan ikke veksles inn i Norge.

Drikkevann: Vannet i kranene kan trygt drikkes, men kvaliteten varierer. Mange foretrekker flaskevann.

Strømstyrke : 240v 50Hz. Du trenger adapter til britisk 3-pins stikkontakt hvis du vil bruke egne elektriske artikler.

Måleenheter: 1 inch = 2,5 cm, 1 foot = 30 cm, 1 mile = 1,6 km, 1 ounce = 28 gram, 1 pound = 454 gram, 1 pint = 0,6 liter, 1 gallon = 4,6 liter

Tips / Drinks: På hoteller og restauranter blir det ofte lagt til et servicebeløp, på 10-12 prosent, på regningen. Hvis det er tilfellet er det ikke nødvendig å gi ekstra driks. Dessuten er det normalt å gi drosjesjåfører 10 prosent i driks. På puber er det ikke vanlig å gi driks.

Lokalt nødnummer for politi, ambulanse, brann og redning: 999

Kriminalitet: Ta de samme forhåndsregler som ellers. Vær oppmerksom på lommetyver i folkemengder.

Åpningstider: De fleste større butikker er åpne mandag til lørdag 0900 - 1730. Fredag til 1900. På søndager åpner butikkene senere og stenger tidligere. Litt individuelt.

Refusjon av mva: nordmenn har rett til å få refundert britisk momsen. Spør etter TaxFree shopping i butikkene. Den britiske momsen er på 20% og er inkludert i prisene. Minimumsbeløp for refusjon er ca £ 20.  Momsen fås tilbake på flyplassen. Ta med kvitteringer samt de fysiske varene.

Klær:  Gjennomsnittstemperaturen i juli i Highland Skottland er 13 - 15 grader. Ta med paraply, vindjakke og varm genser. Husk gode sko. Ingen spesielle kleskoder. Sjekk www.yr.no

Tollfri kvote: 1 l brennevin, 1,5 l vin og 2 l øl, eller 3 liter vin og 2 l øl. 5 l øl dersom man ikke tar med andre alkoholholdige drikker. Sigaretter eller annen tobakk: 100 stk eller 125 gram. Du nå ikke lenger bytte tobakk i vin.

Generelle forhåndsregler ved besøk i utenlandske fjøs

Vi har god dyrehelse i Norge, og er fri for mange smittsomme dyresjukdommer som vi er redde for å få inn. Derfor er smittevern generelt viktig og spesielt viktig ved kontakt med utlandet.

Anbefalt smittevern ved besøk i besetninger

-         Engangs overtrekksdresser med hette/hodeplagg

-         Engangsovertrekk til fottøy, som kan trekkes opp på leggen og snøres

-         Alt engangsutstyr legges igjen på gården

-         Egne klær som brukes (under overtrekk) skal vaskes på 60 grader etter hjemkomst, og vi anbefaler at de ikke blir brukt i egen besetning etterpå. Fottøy skal vaskes og desinfiseres, for eksempel med Virkon S eller sitronsyre. Her også gjelder at man ikke bruker fottøy man har vært i utlandet med i egen besetning.

Blåsokker går ofte i stykker og så fort det er hull på dem har de mistet effekten.

På Reisegleder sine turer deles det ut overtrekkstrømper som går til knærne. Annen beskyttelse med medbringes individuelt.

 

 

Avganger & priser

UtgåendeAvreisestedHotellLedige plasserFra Og Med pris
16/6Oslo GardermoenDet skotske høylandet - 5 hotell525 100,-Bestill

Hotell

Det skotske høylandet - 5 hotell
Det skotske høylandet - 5 hotell
På rundtur i det skotske høylandet bor vi på 4 ulike hotell: 16. - 17. juni - Glasgow Ibis Styles Hotel Central Glasgow er et 3 stjerners hotell beliggende i Waterloo Street kun 4 min å gå fra jernba...